nemetons-en

nodcast-en

join-en

COURSE BOOKS

Sponsored Links

150pixlogoDe New Order of Druids (of kortweg N.O.D.) is oorspronkelijk ontstaan als een "Gratis Keltische Online Gemeenschap voor zij die de Druïden weg volgen", maar is intussen uitgegroeid tot veel meer dan dat, en omvat nu ook een online Druïden school genaamd "Grove of Dana", en lokale groeperingen in de wereld. Waarom nu de naam "NEW" Order of Druids? De Druïden en hun wijsheid behoren niet enkel tot het verleden, maar zij kunnen ook onze toekomst zijn, en het Druïdisme groeit steeds met de wereld mee, altijd weer naar iets nieuw, luisterend naar de stem van de toekomst. Een Druïde orde die voortduurend naar het nieuwe toe groeit, blijft dan ook steeds "nieuw" ("New") en wordt nooit oud, versleten en afgedaan. We blijven dan ook een groeiende, dynamische en levende Druïden Cirkel, en gebruiken de wijsheid van de tijdsloze Druïden in de wereld van vandaag.

De New Order of Druids is niet specifiek mesopagan, neopagan, of gericht naar eender welke specifieke religie. We verwelkomen mensen van eender waar in de wereld, die op zoek zijn naar spirituele groei en interesse in de Keltische cultuur of de Druïden weg, ongeacht leeftijd, geslacht, huidskleur, taal of religie. Wij geloven er steevast in dat iedereen een kans in het leven verdient om te leren, te groeien, en te delen.

Lees zeker ook eens de Negen Idealen van de New Order of Druids.


WIE ZIJN WE?
De New Order of Druids is een vereniging zonder winst, voornamelijk actief via onze website, forums en chatroom, maar ook door middel van lokale groeperingen, bijeenkomsten en activiteiten. De N.O.D. hoofdzetel is gevestigd in België, maar medewerkers op allerhande vlakken (moderators, mentors, ...) zijn er in verschillende delen van de wereld. De leden in onze vereniging kunnen zowel mannelijk als vrouwelijk zijn, jong en oud. We leggen hieromtrent geen beperkingen op, ongeacht waar men woont. We hebben leden uit o.a. Europa, Amerika en Australië, en verwelkomen mensen van de ganse wereld. De bedoeling is, uiteraard, om mensen aan te trekken die interesse hebben in de spiritualiteit die we vertegenwoordigen, en dit ernstig nemen. Je kan dus Keltisch, Katholiek, Joods, Moslim of atheïst zijn, het maakt allemaal niet uit, zolang je maar openstaat.


WAT DOEN WE?
Onze Cirkel heeft drie doelen: leren, groeien en delen.
We hebben op onze website zoveel mogelijk informatie over Kelten en Druïden geplaatst, van een zowel historisch als spiritueel standpunt.
Naast de website, bieden we ook de mogelijkheden aan om via het internet te communiceren met andere leden. Dit gebeurt voornamelijk via de forums, de Druïden school en de chatroom. De chatroom is vrij voor iedereen, maar om gebruik te maken van de forums of de school dien je je wel eerst als lid in te schrijven, dit zodat we zeker zijn dat men lid wordt voor de juiste redenen. Uiteraard is dit volkomen GRATIS en zal dit ook altijd zo zijn. Daarnaast hebben we ook een betalend "upgraded" lidmaatschap dat toegang biedt tot meer uitgebreide services.


DOELSTELLINGEN
In het oude Keltische tijdperk was het gemakkelijk om een Druïde te vinden die je kon opleiden (of misschien toch niet?), maar ongeacht alle technologie die vandaag de dag ter onze beschikking staat, zijn de bestaande mogelijkheden om Druïde te worden toch nog vrij moeilijk te vinden. Er zijn uiteraard verschillende moderne Druïde organisaties in Europa, Noord Amerika en Australië, maar niet iedereen heeft de mogelijkheid om lid te worden bij één van hen, dikwijls omwille van te grote aftstanden of religieuze overtuigingen van de andere gezinsleden. Het is gewoonlijk de nieuwsgierige tiener, bijvoorbeeld, die zijn of haar innerlijke weg wil ontdekken, en hierin weerhouden wordt door de ouders - omdat velen nog steeds denken dat Druïden duivelaanbidders zijn die mensen en dieren opofferen, wat uiteraard niet het geval is. Zulke mensen hebben dan alternatieven zoals boeken, of studie-pakketten die sommige Druïden organisaties aanbieden via de post of online, maar dan komen we bij het probleem van geld. Niet iedereen heeft het nodige geld om lidgelden, cursussen of workshops te betalen, of om vele boeken aan te kopen. Bij de New Order of Druids stellen we onszelf de vraag: is het juist dat zij die de middelen niet hebben, voor welke reden dan ook, de kans om iets bij te leren ontzegd moeten worden? Kan er eigenlijk een prijs geplakt worden voor echte wijsheid?

Het concept van de New Order of Druids was opgericht door David Dom (België) in 2002, en werd geopend op 1 februari 2003. De fundamentele ideeën waarop we onze vereniging baseerden, is het aanbieden van een geheel gratis alternatief voor de mensen via het internet, met de drie hoofddoelstellingen: leren, groeien en delen.

De New Order of Druids (kortweg N.O.D.) is dus eigenlijk een online gemeenschap voor mensen van alle leeftijden jong en oud, voor zowel mannen als vrouwen, ongeacht waar je woont. Leden zijn uiteraard vrij om ook lid te worden van andere Druïde organisaties, en zowel nieuwkomers als ervaren mensen in het Druïdisme zijn welkom. De N.O.D. kan geen mesopaganistische noch een neopaganistische stempel gegeven worden, omdat mensen van alle wegen welkom zijn, en aangemoedigd worden om hun eigen pad te volgen. In plaats van een abstracte weg te volgen, of onze Cirkel te baseren op een abstract verleden, trachten we de Keltische cultuur te eren en haar echte spiritualiteit te ontdekken. Uiteraard zijn de leden vrij om hun eigen religieuze overtuigingen te volgen, zoals Christenen, Joden, Moslims of zelfs atheïsten, en deze vrijheid zal worden gerespecteerd door onze leden - omdat we op zoek zijn naar overeenkomsten, niet naar verschillen. Onze hoogste prioriteit binnen onze orde is het eren van de vrije wil van het individu, en dat van de orde.

alt

DE ALGEMENE VERGADERING EN RAAD VAN BESTUUR
De Raad van Bestuur bestaat uit drie leden, die het "hoofdkwartier" vormen van N.O.D. in België. Deze drie leden zijn cruciaal voor het oprichten van een vereniging zonder winstoogmerk volgens de Belgische wetgeving. Alle drie, plus twee anderen, vormen ook de Algemene Vergadering.

VOORZITTER: David Dom
PENNINGMEESTER: Jenni Heiden
SECRETARIS: Christine Verbiest
ANDERE LEDEN ALGEMENE VERGADERING: Bart Piette, Elke Thomas, Lily Demuynck


DE HIGH COUNCIL
De Council wordt gevormd door leden van de New Order of Druids, die samenwerken om de kwaliteit van de diensten voor onze leden steeds te optimaliseren, en om beslissingen te nemen waar nodig. Deze leden zijn daarom niet altijd Druïden, sommige zijn ook Barde of Ovaat, zowel mannen als vrouwen van verschillende delen uit de wereld, sommige zijn nog vrij jong en anderen al wat ouder. De intentie van de Council is het begeleiden van de Cirkel, en soms beslissingen treffen ten voordele van de leden. Haar intentie is niet om te "regeren", maar om te begeleiden en te dienen, waar en wanneer nodig. De Council houdt zich vooral bezig met het online-gedeelte van N.O.D.


DE DRUÏDENSENAAT
De Druïdensenaat bestaat uit de verschillende leiders van de lokale nemetons van de New Order of Druids. De Druïdensenaat werd opgericht om communicatie en samenwerking te bevorderen tussen de verschillende lokale nemetons.


DE GROVE OF DANA ONLINE DRUÏDENSCHOOL
De school wordt draaiende gehouden door de coördinatoren, die ook deel uitmaken van de Council. Zij zorgen voor de praktische implementatie van de cursussen en andere beslissingen betreffende de school. Ze werken samen in een team met de mentoren, en nemen de nodige beslissingen om de studenten een zo positief mogelijke ervaring te bezorgen.


DE GESCHIEDENIS VAN DE NEW ORDER OF DRUIDS
Het is eigenlijk allemaal vrij simpel begonnen, met een website genaamd "Gate to Avalon", opgestart door David Dom (Phoenix) uit België, en Jean-Claude Pretre (Myrrdin) uit Frankrijk, op 16 augustus 2002. Gate to Avalon was niet meer dan een eenvoudige en kleine Keltische website met slechts beperkte informatie. Het zou zo'n vier maanden duren, tot de website uitgegroeid was in iets meer: een gemeenschap. David had de roeping gehoord om mensen met dezelfde interesse bij elkaar te brengen, een taak die de Goden hem gegeven hadden, hoewel hij dit niet begreep tot vele jaren later. De gemeenschap was gelanceerd op 24 januari 2003 en geopend op 1 februari 2003, en kort daarna begonnen de eerste leden toe te stromen. Bij deze eerste leden was o.a. Jason Kirkey (Awenydd / Solasdana / Idircheo) van Massachusetts, Verenigde Staten, die zijn diensten aanbood om de organisatie te helpen met het opzetten van een gratis training cursus voor mensen, op 3 mei 2003. Zijn werk zou vitaal blijken te zijn voor het ganse project.

alt

De gemeenschap bleef groeien, en meer en meer mensen vonden hun weg naar de Gate to Avalon. Al gauw werd het duidelijk dat de gemeenschap een betere structuur nodig had, en op 11 juni 2003 was de eigenlijke "Druïden Cirkel" officieel opgericht met het opstarten van de "High Council" (de Hoge Raad), bestaande uit Phoenix, Myrrdin, Awenydd en Teperis. Minder dan een jaar later na de oorspronkelijke start van de gemeenschap, de Cirkel was gegroeid tot de "New Order of Druids" met haar eigen domeinnaam "druidcircle.net" op 23 februari 2004.

30 mei 2004 was de datum dat de geboorte van de online Druïden school, de "Grove of Dana" zag. Een geheel nieuw systeem werd geinstalleerd op de server om daarmee de school te runnen, en een gehele "Bardic Course" werd geschreven door Awenydd.

Op 2 september 2005 vond de eerste bijeenkomst van de "Nervii Nemeton" plaats, de moedergroep (Mother Grove) van de N.O.D., in een pub genaamd Celtic Ireland in Antwerpen, België, waar de moedergroep dan ook spiritueel is opgericht. Twee weken later, op 17 september, werd de nieuwe website van N.O.D. gelanceerd, en op 27 mei 2006 werd de vereniging als vzw een feit!


OFFICIËLE INFORMATIE

New Order of Druids VZW
Bankrekeningnummer: 779-5939906-48
IBAN: BE11 7795 9399 0648
BIC: GKCCBEBB
Bank: Belfius Bank sa/nv, Pachecolaan 44, 1000 Brussel, Belgium


Link naar de N.O.D. Statuten
Link naar het Huishoudelijk Reglement

Klik hier voor het New Order of Druids logo

 

Attachments:
FileDescriptionFile sizeDownloads
Download this file (NOD Brochure Nederlands.pdf)NOD introductiebrochure (afdrukbaar)Brochure met introductie tot de New Order of Druids, kan geprint worden om verder te verspreiden.2502 kB1683

logo 266x288 transparentWelcome to the New Order of Druids!

Welcome to the New Order of Druids, where the Ancient Wisdom of the Druids meets the new world of today, for the age of Druids and magic are not our past, they can be our future... So who and what are we?

The New Order of Druids is intended to unite people with the same interest: wisdom and insight. We believe that wisdom is priceless, and therefore, joining our Circle and College is and always will be free. As long as one's intentions are positive, it does not matter which age, gender, nationality or religion one has to enter the Circle. We are not any kind of cult, but a growing Circle of people with similar and different beliefs, uniting together. To read more about us, CLICK HERE.

Recent News

Specialisation Course "Becoming Aware" available!

Wednesday, 21 August 2019

We are happy to announce that the specialisation course "Becoming Aware" is available as of today to our upgraded members. This course had been closed down in the past due to lack of mentorship, but is now reopened.

The Becoming Aware Course is designed to bring you awareness of the world around you by simply re-learning how to use the senses and how to listen to the messages they bring. This course is about You. It is about honing in on who you are and where you are by listening, seeing, smelling, touching and tasting. 

You can enrol in this course in the usual way: go to the menu "Druid College" and then "List of Courses". In the "Course Categories" dropdown-menu, select "Specialisation Courses", and then scroll down until you find "Becoming Aware Course". Click on "JOIN COURSE" on the right, fill out the application form, and follow the instructions you will receive by e-mail.

If you are interested in taking this course, but you are not an upgraded member, you can find more information about upgrading your account at this link:
https://www.druidcircle.org/druid/index.php/en/account-settings/upgrade-my-account

Updates on the Bardic & Ovate Courses

Tuesday, 13 August 2019

Historical, archaeological and other scientific studies of Celtic culture and spirituality are an ever-changing field, as new discoveries frequently require us to update the scientific consensus and therefore also our own views. As modern Druids, this affects us too as we base our modern Celtic spirituality for a good part on what we know of ancient Celtic culture, history and spirituality.

This means that, occasionally, we may need to check if the contents of our courses is still up-to-date. In the light of these updates, we decided it was necessary to make some changes to the Bardic Course and the Ovate Course. The Druid Course remains unaffected. While these changes are important, we have nonetheless attempted to keep the impact on these courses to a minimum as to cause a minimum of interruption to both students and mentors.

So, what changed?

1. Both the Bardic and Ovate Courses relied heavily on the publications of Frank MacEowen, a professor who was in the meantime considered "discredited" due to historical inaccuracies, cultural appropriation and abstraction, and presenting his own thoughts as genuine ancient Celtic thoughts. We have updated the courses to correct these inaccuracies, though it doesn't mean that some of MacEowen's own thoughts can't still be useful in the context of modern Celtic spirituality, as long as they are not incorrectly represented as historical fact. This can be compared with the "Celtic Tree Calendar", which was once presented by Robert Graves as a historical fact while it was in fact largely a modern invention, though it doesn't mean the concept can't be useful to modern Druids who wish to make use of it in the context of "univerified personal gnosis".

2. Both the Bardic and Ovate Courses refer to "Danu" (or "Dana") as a "primal mother goddess", but the current consensus in historical sciences now rejects this as an invention of the Renaissance Era. The concept of the "primal mother goddess" is therefore now referred to as "Earth Mother" rather than "Danu" in the courses, along with an added explanation on how we should correctly view the ancient mother-figure of Danu in Irish mythology.

3. The Bardic and Ovate Courses refer to the Celtic cosmology of the three realms as "underworld", "middleworld" and "upperworld". In Irish mythology, which forms the fundament of these two courses, these concepts are not historically correct as the Irish Celtis did not consider these as three separate "worlds" but rather as three realms interwoven with each other in one world. This is different from how ancient Celts elsewhere in the world may have viewed it, as they were more directly influenced by Greek and Roman mythology, especially in Gaul and possibly later also in Britain when the Gauls migrated there following the Roman invasions. To avoid confusion for students in the Bardic and Ovate Courses, we have decided to keep consistency there with the Irish version of Celtic cosmology, and therefore minimized the references to the terms of "underworld", "middleworld" and "upperworld", instead referring to them as the "three realms" of Land, Sea and Sky specifically.


What does this mean for you?

We strove to keep the impact of these change to a minimum for both students and mentors. If you have completed any of these courses, or are still taking any of these courses, you do not need to re-do any of the assignments. The outline of the course, and the vast majority of its contents, has not changed and so there are practically no changes to the actual assignments.

We do, however, recommend all active students in the Bardic or Ovate Course to re-download the course Handbook, so that you are sure to use the newest version of the handbook to continue your studies. The new version of the handbook was updated in the course on July 25, so if you signed up for the Bardic Course or Ovate Course after that date, you already have the latest version.

If you purchased the printed course books of the Bardic Course and Ovate Course at our online book shop on lulu.com, you are not required to buy them again of course, as you can download the PDF of the handbook for free in the Grove of Dana online Druid college on our website. If you wish, you can continue to read the course from the book(s), but keep the above changes in mind and double-check the latest PDF version of the handbook if you are in doubt about anything. 

If you purchased the Bardic Course and/or Ovate Course book in printed version from our Lulu online shop after July 25, 2019, you already have the latest version of the books. This only applies to our online webshop at lulu.com, not to third-party webshops such as Amazon or Barnes & Noble as updates there take up to 6 weeks to take effect. 

You can find the printed books of the Bardic, Ovate and Druid Course, as well as the youth Bardic, Ovate and Druid Courses (of which the first two also in Dutch) in our Online Bookstore at Lulu, at this link:
http://www.lulu.com/spotlight/neworderofdruids


If you have any questions, feel free to contact your mentor.

We would like to express our thanks to Hawkmoon for his work on updating the Bardic and Ovate Courses to reflect the latest consensus.

Vacation

Monday, 29 July 2019

Due to vacation, the general & membership administration, and the webmaster departments will be unavailable between Tuesday, July 30 and Monday, August 12.

Thank you for your understanding.

New "Seership Studies" specialisation course

Tuesday, 23 July 2019

About a month ago, we announced that the Celtic Polytheism Course was changed into a self-study course due to lack of mentors. However, this self-study course does not contain the chapters on the subject of "Seership" that were originally in the course. The reason for this is that those chapters were being reworked into a new "Seership Studies Course".

Today, we are happy to announce the launch of the new "Seership Studies Course"! The purpose of this course is to provide an introduction to the Ovates’ arts and skills. It involves studies in meditation and energy exercises, the Celtic year and its application to practice, sacred space and ritual, using the Bardic arts of story-telling for the purpose of transmitting healing wisdom, the Ovate arts of divination and lore, and the study of aspects of the Druidic world-view for the purpose of healing our world.

The Seership Studies Course is a specialisation course which comes with mentor guidance, and is only available to upgraded members. You are not required to have completed any other courses, in order to enrol in this course, although some basic understanding of the various aspects of modern Druidism is recommended.

You can enrol in this course in the usual way: go to the menu "Druid College" and then "List of Courses". In the "Course Categories" dropdown-menu, select "Specialisation Courses", and then scroll down until you find "Seership Studies Course". Click on "JOIN COURSE" on the right, fill out the application form, and follow the instructions you will receive by e-mail.

If you are interested in taking this course, but you are not an upgraded member, you can find more information about upgrading your account at this link:
https://www.druidcircle.org/druid/index.php/en/account-settings/upgrade-my-account

We would like to express our thanks to Hawkmoon for his work on rewriting the Seership chapters into the new Seership Studies Course.

Druid Youth Course now available!

Thursday, 18 July 2019

Several years ago, we embarked on a threefold series of youth courses on Druidism. The Bardic Youth Course, which was first launched in 2006, began the story of Taliesin the Bard who takes the student on a journey of Druid wisdom and knowledge. In 2012, this story was continued in the Ovate Youth Course. Today, Taliesin's story will finally be completed with the third and final course of this trilogy: the Druid Youth Course.

The Druid Youth Course draws from the knowledge and wisdom already obtained in the previous two courses, and adds new knowledge and wisdom to it. The student becomes more familiar with the Celtic Otherworld through myths and meditations, and with the importance of the Ancestors. This course will also help the student with the practicalities of setting up his or her personal Druid Altar, and performing simple (seasonal) rituals.

The course is, as of today, available on the Grove of Dana, our Online Druid College. In addition, it is also available as printed book which can be purchased at our online bookshop:
http://www.lulu.com/shop/new-order-of-druids/the-roots-of-the-forest/paperback/product-24163837.html

The Druid Youth Course is available for free for all NOD members. While it is primarily aimed at a younger audience, there are no age limits for enrolling. However, the minimum age is 13 (unless the laws in your country dictate otherwise), and students younger than 13 need to provide a parental approval slip before beginning the course. 

It should be noted that you can only enrol in the Druid Youth Course, if you have completed the Bardic Youth Course and Ovate Youth Course first. It is not possible to skip courses in the series of youth courses, and there is no placement exam. All these courses are also free, and also come with mentor guidance.

If you had already read the books of the Bardic and Ovate Youth courses, and you can't wait to find out how the story unfolds, you can already purchase the book from our online store. You can buy our course books without having to enrol in the course, however the course assignments are not listed in the printed books. 

You can find all the books of the youth courses here:

1. BARDIC YOUTH COURSE: ENTERING THE FOREST

2. OVATE YOUTH COURSE: WALKING WITH TREES

3. DRUID YOUTH COURSE: THE ROOTS OF THE FOREST


The first two books are also available in Dutch ("Leerling van het Woud" & "Wandelen met Bomen"). The Druid Youth Course will probably become available in Dutch next year.
You can find all currently available course books at our bookshop at this link: http://www.lulu.com/spotlight/neworderofdruids

On an additional note, we would like to point out that the youth courses have recently been revised. This means that we have done some slight layout improvements and filtered out some spelling errors; the contents of the course largely remains unchanged. If you are currently enrolled in any of the youth courses, we advise to re-download your course package, to have the latest version of your course handbook. If you already had purchased the printed book, you don't need to buy it again in order to be able to take the course. This applies to the Bardic Youth Course (both English and Dutch) and the Ovate Youth Course (only English). 

BOOK
King Arthur and the
Gods of the Round Table


Ever wondered if the legends of King Arthur, and the knights and ladies of Camelot, were based on the myths and legends of the Celts, or even on the Germanic and Greek ones? 

King Arthur and the Gods of the Round Table

This book will not only offer an indepth search of parallels between the Arthurian and Celtic legends, but also searches for the pagan symbolism hidden within the many medieval stories of the King of Camelot.

This book can be purchased at the link below:

KING ARTHUR AND
THE GODS OF THE ROUND TABLE

SUPPORT THE EARTHYou can help us to
support the Earth!


For each member that pays for an upgraded membership, the New Order of Druids will automatically donate 5 € to the Nature Conservancy @ nature.org in order to preserve nature and life all around the world! By upgrading your account, you do not only support us, but also the Earth!

CLICK HERE TO LEARN MORE ABOUT HOW YOU CAN HELP


The New Order of Druids is affiliated with


Privacy Policy and Terms of Use

Copyright © 2003 - - New Order of Druids vzw/npo