Sponsored Links

The services on this website are made possible by the time, effort and donations of the membership of the N.O.D.

Contributions are welcome from those who wish to voluntarily support this international work.

Learn more

Wat is een Druïde?


WAT IS EEN DRUÏDE?

 

Lang geleden woonden door heel Europa een volk dat de Kelten werd genoemd. Ze woonden in stammen en elke stam had een Druïde. Een Druïde kon een man of vrouw zijn en ze waren erg wijs. Ze waren wijs omdat ze alles wisten van de natuur en omdat ze veel konden. Tegenwoordig zijn er geen Keltische stammen meer, maar er zijn nog wel Druïdes. 
 
Hieronder vind je wat artikelen die je meer over de Druïdes van vandaag vertellen en waarom ook jij een Druïde zou kunnen zijn. 


 

De taak van de hedendaagse Druïde 
Door Guinivere

 
Sommigen van jullie weten misschien al wat de taken van de oude Druïden waren, maar weten jullie ook wat de hedendaagse druïden doen? De Druïden waren en zijn nog steeds liefhebbers van de natuur. We doen ons best om de natuur te beschermen om te voorkomen dat bomen worden omgezaagd en de leefomgeving van dieren wordt vernietigd. Je hebt waarschijnlijk al wel gehoord over de klimaatverandering. Het is waarschijnlijk dat dit komt doordat er zoveel bomen zijn gekapt. Hierdoor zijn er minder groene planten die de koolstofdioxide die wij uitademen omzetten. De Druïden van vandaag doen hun best hier een halt aan toe te roepen. Druïden willen zorgen voor het milieu, dus zul je veel druïden vinden die hun afval recyclen in plaats van het weg te gooien. De boeren spuiten tegenwoordig pesticiden om insecten te verjagen van hun gewassen. Als Druïden striven we naar meer biologisch geteeld voedsel. Voedsel dat rustig heft kunnen groeien zonder te zijn besproeid met allerlei giftige middeltjes. De hoeveelheid giftige gassen die in de lucht zitten tegenwoordig is erg. Wij Druïden proberen dit te verminderen door vaker te lopen of te fietsen (als dat kan) in plaats van met de auto te gaan en dat soort dingen.  
Als we onze eigen composthoop in de tuin maken, kunnen we de verdwijning van turf en veen gebieden tegengaan. Ook zul je veel Druïden vinden die protesteren tegen de destructie van onze natuur. Zij staan bekend als Eco-Strijders. Dit zijn slecht enkele dingen die de hedendaagse Druïden doen om onze natuur te beschermen. Zoals je kunt zien zijn de Druïden heden ten dage nog net zo belangrijk als de oude Druïden van weleer. 

Leven in een Druïde Gezin 
Door Guinivere

 
 Hoe is het om in een Druïde gezin te wonen? 
Velen van jullie vragen dat, maar krijgen nooit een antwoord. Ik kan jullie dat antwoord geven.  
Ik woon in Cornwall in Groot Brittannië met mijn moeder, vader en jonge broertje. Wij volgen het pad van de Druïde en staan bekend als de Jonge Stam. Lid zijn van een Druïde gezin is heel leuk, want je kan je geloof delen met je familieleden en je kunt alles samen leren. Maar laten we eens kijken naar de andere kant, Hoe ziet het eruit als je in je eentje Druïde bent? Ik weet niet hoe dat is, maar kan me voorstellen dat dat moeilijk is, want je kunt je ouders niet vertellen wat je aan het doen bent. Als je familie meedoet is dat goed, want dan kun je vragen stellen over de dingen die je niet begrijpt. En als je wil mediteren of zo kan je dat gewoon zeggen en hoef je geen smoesje te verzinnen om even alleen te zijn. Je kunt samen het bos ingaan of langs het strand wandelen. Je kunt praten over de blaadjes en de takjes die je ziet, of over de rotsen en schelpen die op het strand liggen en over wat ze betekenen. Dus je ziet, er zitten veel voordelen aan om een kind te zijn in een Druïde gezin. Ik hoop dat dit artikel veel gestelde vragen heeft beantwoord over hoe het is om in een Druïde gezin te wonen. 


Keltische deugden 
Door Guinivere

De Keltische deugden waren een set normen en waarden die onze Keltische voorouders als leefregels zagen en die wij als Druïden zouden moeten nastreven.

  1. Eer: Respect verdienen door eerlijk en te vertrouwen te zijn. 
    2. Trouw: Betrouwbaar zijn voor mensen. 
    3. Gastvrij: Vriendelijk zijn voor vreemden en gasten. 
    4. Betrouwbaarheid: Het waard zijn om vertrouwd te worden. 
    5. Rechtvaardig: eerlijk zijn tegen iedereen en niet veroordelend. 
    6. Moedig: De kracht om je angsten onder ogen te zien. 
    7. Onafhankelijkheid: Verantwoordelijkheid nemen voor je eigen keuzes. 
    8. Zelfbeschikking: Je individualiteit laten zien en je eigen grenzen kennen. 
    9.Bedrijvigheid: Doorzetten (niet opgeven). 
    10. Besluitvaardigheid: Vastberadenheid tonen ( vastberaden zijn om iets te doen) 
    11. Ondernemingslust: Enthousiasme en energie hebben om iets te doen.. 
    12. Slimheid: Alert en intelligent zijn. 
    13. Wijsheid: Het vermogen om je boeren verstand te gebruiken en eerlijk te zijn. 
    14. Creativiteit: Dingen maken, spelletjes spelen en je verbeeldingskracht gebruiken.  
    15. Uitmuntendheid: Iets bereiken succesvol en vindingrijk zijn. 

 

 

Respect voor de Natuur 
Door Eagle Owl

 
Respect voor de natuur is belangrijk voor een Druïde. Door te observeren hoe de veranderingen van de seizoenen de flora en fauna rondom ons heen beïnvloeden, krijgen we een dieper begrip van de cyclus van het leven. Van de donkere koude winterdagen tot de lange hete zomerdagen, de natuur veranderd continu. In de winter zijn er in het dierenrijk beesten die een winterslaap houden. Sommige vogels migreren naar warmere streken om de koude te ontlopen. Zelfs vissen veranderen hun gedrag als de watertemperatuur veranderd. 
De bomen hebben hun bladeren verloren en hun kale taken werpen hun silhouetten tegen een grijze achtergrond van winterse lucht. Het gras is bedekt met rijp en de sneeuw die valt maakt laat een spookachtige stilte achter terwijl het land veranderd in een dikke witte deken. Alles gaat langzamer nu de donkere helft van het jaar zijn intrede heft gedaan en we steeds minder zien van de zon. De dagen zijn kort en de nachten lang. 
Terwijl we ons richting de lente bewegen en de sneeuw begint te verdwijnen komen de dieren die een winterslaap hielden hun mededieren weer gezelschap houden. De velden beginnen weer te leven als de eerste lammeren geboren worden en de bossen met vogels gevuld raken zodra onze gevederde vrienden hun nesten weer aan het bouwen zijn. Op sommige plekken begint het meer te regenen en de rivieren stromen sneller als de waterspiegel begint te stijgen. Ook hier zijn de watervogels bezig hun nesten te maken. Overal in het dierenrijk zien we flinke bedrijvigheid. Onder de grond, begint het leven zich te roeren. Wortels breiden hun stelsel uit onder de zachte, lagzaam warmer wordende aarde en loten schieten omhoog richting de oppervlakte. De lentebloemen zijn gearriveerd om opnieuw hun kleur aan de wereld toe te voegen terwijl de bomen zich opmaken voor een nieuw seizoen waarin ze hun bladeren kunnen laten groeien. Terwijl de zon steeds sterker wordt kunnen we de vochtige aarde ruiken na de lenteregens. Een wandeling door het bos laat je genieten van dat heerlijke houtachtige aroma en de lente bos bloemen vechten om  onze aandacht. 

Tegen de zomer zijn jonge dieren overall te vinden en de bomen zitten vol met kuikentjes en vogelgezang. Meren, oceanen en rivieren zitten vol met waterleven. Ook ziet de zomer de terugkeer van de migrerende vogels en verwelkomt ze de zomergasten voor enkelen van ons. We zien bijen en andere insecten zoemend van bloem tot bloem gaan en ook vele vlinders. De bomen zijn nu volledig aangekleed en ze bieden en welkome schaduw voor het wild en voor ons. Want uiteindelijk zijn ook wij onderdeel van de Natuur en worden ook beïnvloed door alle veranderingen om ons heen. Dit is de kleurrijkste tijd van het jaar, omdat we nu werkelijk alle verschillende schakeringen van de natuur te zien kunnen krijgen Van de veranderende kleuren blauw in de lucht tot de talrijke tinten groen. Tuinen, parken en bermen staan in een zee van kleur. De zon is op zijn sterkst en zal spoedig rustig aan zijn kracht gaan verliezen terwijl het wiel van het jaar doordraait richting de herfst. En opnieuw zijn het de dieren die beseffen dat de temperaturen veranderen en velen beginnen voedsel te verzamelen en te verbergen voor de donkere wintermaanden die komen gaan. Ook wij kunnen de eerste herfskoude in de lucht voelen. Terwijl de warmere dagen aan hun eind komen en de zomeractiviteiten nog slechts een herinnering zijn geworden. De natuur vertraagd als we ons opmaken voor kortere dagen en langere nachten. De eerste blaadjes beginnen van de bomen te vallen zodra de lucht afkoelt. Voor sommigen brengt de herfst veel regen en harde wind zodat enkele bomen hun blad al vroegtijdig kwijt zijn. Je kunt ze bijna voelen bibberen. Rustig aan veranderen de levendige groene kleuren te vervagen uit de natuurlijke wereld als de eerste vorst aan de laatste bloemen knaagt en ervoor zorgt dat deze verwelken. Steeds vaker zien we grauwe luchten in plaats van blauwe, meer bruine aarde dan kleurrijke bloemen. Er is gelukkig altijd genoeg groen en deze kleur herinnerd ons aan de cyclus van het leven- en als het jaarwiel de winter heeft bereikt weten we dat alles opnieuw zal beginnen in de lente. Door de flora en fauna in alle seizoenen te bekijken kunnen we beter begrijpen waarom het zo belangrijk is onze mooie planeet, en daardoor onszelf te beschermen.

  

 


Privacy Policy and Terms of Use

Copyright © 2003 - - New Order of Druids vzw/npo